El Cloud Computing es va tornar més popular entre el 2020 i el 2021 a mida que les empreses es van adaptar a la pandèmia global a l’enfocar-se en l’entrega de serveis digitals.
S’espera que continuï el seu ascens degut a que constantment sorgeixen noves capacitats i patrons d’implementació que proporcionaran a les organitzacions, de totes les mides i sectors, més formes de consumir i beneficiar-se de les seves inversions al núvol.
Així, s’estima que la despesa mundial en serveis al núvol assoleixi els 482.155 mil milions de dòlars el 2022, front als 313.853 mil milions de dòlars el 2020 segons Gartner. Si bé és impossible predir el futur amb certesa, pot ser útil per a les empreses considerar algunes de les tendències que podrien causar canvis a la indústria.
Quines seran les tendències més destacades del Cloud Computing el 2023?
1) Proveïdors de núvols alternatius que admeten solucions de núvols múltiples i híbrids
En un enfocament pràctic del Cloud Computing, els líders empresarials i de TI seleccionaran solucions al núvol dissenyades per donar suport als objectius específics de les seves organitzacions. Com a resultat, moltes empreses s’han trobat en un entorn de múltiples núvols, utilitzant diferents productes de diferents proveïdors. Un enfocament de núvol híbrid, en què algunes aplicacions s’allotgen localment i d’altres al núvol, el que pot ajudar a reduir la complexitat.
Els desenvolupadors i les empreses busquen cada cop més alternatives de feina. A mesura que el mercat del núvol continua en auge, més organitzacions busquen proveïdors cloud que puguin satisfer les seves necessitats específiques, en lloc de les ofertes complexes i costoses. Aquesta tendència seguirà guanyant força a mesura que els núvols múltiples es converteixin en l’estratègia cloud dominant per a les empreses.
2) Intel·ligència Artificial (IA) impulsada per Aprenentatge Automàtic (ML) basada en el núvol
A mesura que las empreses continuen adoptant la transformació digital, els equips d’operacions de TI han d’estar equipats amb la combinació adequada de persones, processos i tecnologia per donar suport de manera òptima als objectius comercials.
Aquesta metodologia no només redueix els costos operatius a través de l’automatització, sinó que també ajuden a augmentar l’eficiència operativa al proporcionar informació en temps real sobre les operacions en curs. Els models IA/ML (quan s’entrenen i s’implementen en un entorn de núvol) poden tenir accés a una gran quantitat de dades.
3) Cloud Computing, blockchain i seguretat
A mesura que més empreses traslladen les seves càrregues de treball al núvol, els líders de TI hauran de protegir les seves organitzacions dels atacs cibernètics. Cap a finals d’aquest any, és probable que els entorns de TI passin d’estratègies de ciberseguretat reactives a proactives, amb l’objectiu d’anticipar i mitigar els problemes el més a prop possible del temps real.
Blockchain té la capacitat d’integrar-se sense problemes als sistemes de Cloud Computing, millorant la protecció de dades i assegurant serveis ininterromputs. Té un impacte significatiu en l’emmagatzematge, les transaccions i els processos comercials al fer-los més segurs, ràpids i confiables per treballar amb ells. Per tant, combinar blockchain i el núvol per obtenir més seguretat i descentralització, resulta en una millor autorització, privacitat i eficiència.
4) Avenç en computació sense servidor i sostenibilitat
El núvol i les tecnologies relacionades poden ajudar als esforços de conservació d’energia en un model d’infraestructura sempre actiu i alhora administrar els costos de manera eficient. El núvol sense servidor és una opció nova i emocionant pel desenvolupament d’aplicacions empresarials.
A diferència de les plataformes al núvol basades en servidors, que requereixen que els usuaris paguin pel temps del servidor llogat o per quantitats fixes d’emmagatzematge de dades, el núvol sense servidor permet a les empreses pagar només pels recursos que utilitzen, i escala de manera invisible segons sigui necessari. Un enfocament sense servidor, d’altra banda, permet una implementació i escalabilitat de serveis més ràpids.
S’espera que el canvi al Cloud Computing s’acceleri a mesura que més organitzacions reconeguin els beneficis i l’eficiència d’executar aplicacions i serveis al núvol. De fet, moltes empreses han expressat la seva voluntat d’augmentar el seu ús d’aplicacions SaaS (Software com a Servei) en un 50% o més. En els propers anys, és probable que més organitzacions traslladin les seves ofertes digitals al núvol i les posin a disposició d’un públic més ampli. Això probablement sigui degut a una major demanda d’un accés més fàcil i ràpid al contingut, així com al desig d’un major control administratiu sobre l’emmagatzematge de dades i la privacitat.