Notícies

5 claus per assolir la cohesió d’equip

Enreach 15/01/2020
Clock icon 3 min

Els bons líders comprenen el gran valor dels equips d’alt rendiment. Construir, motivar i fomentar la cohesió d’equip segueix sent una de les tasques més importants i difícils a les quals s’enfronten. Però, què es el que fa que sigui un repte?

En primer lloc, els equips estan formats per persones amb diferents desitjos, coneixements i nivells d’experiència. Seria ingenu pensar que només perquè treballin junts en un equip, és un ajustament natural.

En segon lloc, no es pot suposar que totes hagin tingut experiències positives treballant en equips diversos. El que pot semblar un bon ajustament sobre el paper amb un grup de persones talentoses no sempre equival a una col·laboració exitosa.

Afortunadament, és possible crear i ser part d’equips cohesionats si els líders estan disposats a centrar-se en els aspectes correctes.

5 claus per assolir la cohesió d’equip
1) Crear un propòsit i objectiu comú

Alinear als col·laboradors amb un propòsit o objectiu comú. Com més definit estigui el propòsit, més exitosa serà la col·laboració.

Una cultura exitosa gairebé sempre es construeix al voltant de valors i metes compartides perquè proporcionen la guia per a les accions individuals i d’equip.

2) Reconeixement i celebrar els assoliments

És molt important reconèixer les fortaleses de cada persona i empoderar-les per a què contribueixin de la millor manera possible a l’equip. Totes aportaran la seva pròpia passió, experiència i coneixement únics. Depèn del líder reconèixer, encoratjar i reforçar les fortaleses i donar a les persones la confiança que poden tenir èxit.

Els equips cohesionats es prenen el temps per celebrar petites victòries cap a l’assoliment d’objectius. Fer-ho crea una sensació d’èxit a mesura que l’equip avança cap a objectius compartits.

Com es pot esperar que les persones siguin motivades si no se’ls elogia per la bona feina que estan fent?

3) Fomentar la comunicació oberta

La comunicació genera confiança. Per tant, establir una cultura de transparència on es valora la comunicació ha de considerar-se una prioritat.

Els col·laboradors valoren l’escolta activa sobre la millor manera d’aconseguir una missió conjunta. Volen entendre el context en què fan la seva feina en lloc de seguir cegament les instruccions. La manca de comunicació precisa, oberta i freqüent condueix a la frustració i a una sensació de desconnexió dels seus companys i objectius.

Una comunicació fluida pot millorar la productivitat i la moral. Com més informació menor confusió i és més probable que estiguin capacitats per executar les seves tasques amb més confiança.

4) Feedback constructiu

Fonamental pel desenvolupament dels col·laboradors i de l’equip, així com per realitzar tasques de manera efectiva.

La retroalimentació adequada pot marcar la diferència entre un equip que oculta els errors i un equip que els veu com a oportunitats.

Una cultura de celebració i feedback sobre el progrés és extremadament poderosa i contribueix al sentit de control, en lloc de generar ansietat quan es fa amb poca freqüència.

5) Aprofitar el temps d’inactivitat

Els col·laboradors i els equips han de treballar dur per assolir objectius comuns, però amb massa freqüència treballen fins al punt d’esgotar-se, especialment en el panorama laboral actual.

Per aquest motiu, no es pot pretendre ser un líder o una empresa que espera que els empleats estiguin disponibles 24/7, donat que el resultat seran majors nivells d’estrès i menors nivells de productivitat.

Per això, és important animar als col·laboradors a fer descansos durant la seva jornada laboral. Per exemple, organitzar un esmorzar on l’equip pugui conèixer-se millor fos de l’entorn laboral. Sortides socials o voluntariats, poden ajudar a l’equip a crear els llaços personals.

Els equips cohesionats necessiten un lideratge que creï i comuniqui un sentit de propòsit comú, capaciti a les persones per assolir objectius en lloc de dictar accions, celebri l’èxit i la bona feina i encoratgi la comunicació oberta i freqüent.

A masvoz realitzem activitats periòdiques tant dins com fora de les nostres oficines amb l’objectiu de fomentar els valors de col·laboració, empatia, respecte, així com el creixement personal i professional per aconseguir un equip cohesionat.

Bell icon ¡Subcriu-te! Hearth icon Demana una demo