Notícies

6 beneficis d’implementar un model de treball híbrid en una organització

Enreach 23/06/2021
Clock icon 7 min

La pandèmia de coronavirus ha provocat l’adopció del treball remot a gran escala en moltes organitzacions. Els resultats han estat positius fins ara: els empleats han aconseguit un millor equilibri entre la feina i la vida personal i poden operar amb la mateixa (si no major) productivitat i eficiència.

No obstant, aquest canvi inesperat té els seus propis reptes. A les empreses els hi preocupa que el teletreball faci més complicada la gestió de l’equip i minimitzi el seu control sobre les activitats dels empleats. És hora d’experimentar amb un model de treball híbrid, en el qual la feina es divideix per igual entre remot i d’oficina.

Què és un model de treball híbrid?

Un model de treball híbrid agilitza els processos de feina al combinar empleats d’oficina i remots, oferint a tots els empleats l’autonomia que necessiten per treballar de manera productiva. Per exemple, els empleats que treballen en departament de desenvolupament de producte que necessiten accedir a eines especialitzades a l’oficina i aquells la feina dels quals simplement requereix d’un dispositiu connectat a Internet poden realitzar fàcilment la seva feina en un entorn de treball híbrid.

Les tendències de treball remot cada cop més comunes, com ‘Bring Your Own Device’ (BYOD) i ‘Choose Your Own Device’ (CYOD), es combinen fàcilment amb un model de treball híbrid. Permetre que els empleats utilitzin els seus propis dispositius, ja sigui que treballin de forma remota o a l’oficina, redueix els costos de TI. Aquestes polítiques també poden millorar la productivitat, ja que els treballadors estan més familiaritzats amb els seus propis dispositius que amb els proporcionats per l’empresa.

Els models BYOD i CYOD permeten als empleats treballar des de qualsevol lloc i en qualsevol moment. Tanmateix, també presenta reptes de seguretat que les solucions de virtualització d’escriptori poden abordar.

Quins són els 6 principals beneficis d’un model de treball híbrid?
1) Millor col·laboració i relacions laborals

Moltes organitzacions estan millor posicionades per assolir una veritable innovació si els seus empleats poden, almenys part del temps, col·laborar a través de reunions cara a cara en el mateix espai. Quan tots els empleats treballen des de casa i només poden reunir-se virtualment, pot ser més difícil per a la seva empresa innovar i prosperar.

El treball tradicional a l’oficina i les seves interaccions cara a cara faciliten la col·laboració. Permet als empleats socialitzar amb els seus col·legues, parlar durant els descansos i compartir idees útils durant converses informals en persona per ajudar-los a innovar. Si bé les eines de treball remot permeten als empleats interactuar amb els seus col·legues, la interacció no és la mateixa que la d’una oficina.

I tot i que els empleats poden resoldre problemes junts quan treballen de forma remota, la manca d’interacció cara a cara pot dificultar les relacions laborals. El contacte real en persona permet als empleats apropar-se més als seus col·legues i fomenta vincles més profunds, confiança, compromís i lleialtat, el que condueix a una millor col·laboració i innovació.

La implementació d’un model de treball híbrid permet al personal obtenir el millor d’ambdós mons. Els empleats poden experimentar els beneficis de les relacions col·laboratives en persona i, alhora, tenir l’oportunitat de treballar de forma remota en tasques que requereixen un enfocament individual.

2) Millor equilibri entre la vida personal i laboral

L’equilibri entre la vida personal i laboral és un aspecte vital de qualsevol entorn laboral saludable. Ajuda a prevenir l’esgotament i minimitza l’estrès, que pot afectar negativament el benestar mental dels empleats i provocar dolències físiques.

Una organització que prioritza l’equilibri entre el treball i la vida personal manté una força laboral més saludable i productiva i estalvia diners. Un model de treball híbrid encaixa perfectament, aconseguint aquest equilibri al brindar als empleats l’opció de treballar tant de forma remota com a l’oficina.

Amb un model híbrid, la força laboral pot equilibrar millor les seves vides personals amb les seves responsabilitats laborals. Quan treballen des de casa, els empleats poden estructurar el seu dia per usar els descansos per a coses essencials, com portar als nens a l’escola o anar a una cita amb el metge. Això els hi permet estar al cas de la seva vida diària, el que pot conduir a una millor concentració i atenció quan estan treballant.

3) Major productivitat

Fins i tot abans que colpegés la pandèmia de coronavirus, els primers estudis van suggerir que el treball remot pot millorar la productivitat. Un informe recent de Boston Consulting Group (BCG) mostra que més de la meitat dels gerents creuen que els seus equips són encara més productius treballant de forma remota.

Els guanys de productivitat sorgeixen de tres fonts: major flexibilitat, major concentració a la feina i reducció de l’absentisme. El treball remot permet una major flexibilitat, ja que els empleats poden treballar des de qualsevol lloc i en qualsevol moment.

A nivell individual, el treball remot pot minimitzar les distraccions associades amb una oficina. Les interrupcions dels companys de treball, que poden ser una de les principals causes de pèrdua de temps, són menors, el que ajuda als empleats a concentrar-se en les tasques que requereixen una atenció més dedicada.

El treball remot també pot reduir l’absentisme degut a un major compromís. Per exemple, els empleats poden seguir treballant fins i tot si tenen un refredat o altres problemes de salut menors, en lloc d’haver de prendre’s un dia lliure complet per evitar anar a l’oficina.

4) Grups de talent més amplis

Quan es tracta de contractació, una organització que empra un model de treball híbrid pot escollir talent local o font d’una força laboral global.

A aquestes alçades, la majoria dels empleats han experimentat els beneficis del treball remot de primera mà, com la reducció dels desplaçaments i un millor equilibri entre la vida laboral i personal. Una enquesta recent de McKinsey mostra que el 80% de les persones enquestades informen que gaudeixen treballant des de casa. Molts ja s’han acostumat i, per tant, és més probable que es postulin a empreses amb llocs de feina flexibles en el futur.

Les organitzacions que empren models de treball híbrids poden atreure empleats més capacitats i diversos en múltiples geografies que aquells que no els tenen.

Les polítiques de treball híbrides també poden conduir a taxes d’abandonament més baixes. Quan els empleats senten que tenen un equilibri deficient entre el treball i la vida privada, poden sentir-se desmotivats i decidir deixar l’empresa. Pel contrari, un model de treball híbrid és excel·lent per aconseguir un millor equilibri. Quan els empleats es senten feliços i satisfets amb l’organització per a la qual treballen, es tornen lleials i romanen més temps.

5) Major confiança entre empreses i empleats

Un dels aspectes més importants (i difícils de fomentar) d’un entorn de treball saludable i productiu és la confiança entre les empreses, els gerents i els empleats. Un model de treball híbrid ajuda als treballadors a guanyar-se la confiança dels gerents al permetre’ls-hi demostrar que són tan productius, si no més, treballant de forma remota com quan estan a l’oficina.

A més, els membres del personal que es senten confiables i respectats tenen més probabilitats de romandre compromesos a la feina i amb l’empresa per més temps. Les taxes de rotació general més baixes tenen beneficis significatius, que inclouen menors costos d’abastament, reclutament, contractació, incorporació i capacitació i un major coneixement i habilitats dels empleats, contribuint a l’èxit a llarg termini de la seva empresa.

6) Millor visibilitat del rendiment dels empleats

El rendiment dels empleats és crucial per a l’èxit organitzacional general, ja que permet als gerents determinar les fortaleses, errors i buits potencials que requereixen atenció. Els entorns de treball híbrids generalment empren l’ús de plataformes de col·laboració i tecnologia més compartides, ja que permeten als empleats combinar sense problemes la feina a l’oficina i el treball remot. Aquestes plataformes permeten als gerents veure fàcilment l’activitat dels empleats en diverses tasques per a què puguin obtenir una imatge més clara del que tots estan fent.

Les organitzacions han d’aprendre a administrar entorns de treball remots en les incerteses d’avui i preparar-se pel territori inesperat que portaran els models de treball híbrids del demà. Quan s’implementa correctament, un model de treball híbrid pot permetre a les empreses maximitzar els beneficis del treball a l’oficina i a distància.

Així mateix, un aspecte que és essencial per a l’èxit d’un model de treball híbrid és comptar amb la tecnologia adequada per a què els empleats puguin accedir al que necessiten per ser productius.

Bell icon ¡Subcriu-te! Hearth icon Demana una demo