Altres

Les 25 noves tecnologies que triomfaran d’aquí a 2020

Enreach 04/03/2015
Clock icon 7 min

L’article “Top 25 new fields for millennials”, publicat per The Startup Guide, recull les 25 tendències tecnològiques que ja estem veient sorgir i que s’implementaran amb força en els propers anys. A continuació, enumerem el llistat:

1. Energia Neta o Clean Energy: Millorar les condicions de vida dels països en vies de desenvolupament apostant per la sostenibilitat. Amb aquest objectiu, s’invertirà cada vegada més en els següents sectors energètics: energia solar, eòlica, bio-combustibles, bioenergia, captura i emmagatzematge de carboni, energia de la fusió nuclear, i magatzematge de bateries (incloent les bateries de plutoni i estronci).

2. La Nanotecnologia: Aquesta tecnologia permetrà cada vegada més avanços en diferents camps com el mediambiental, el tecnològic, el de la medicina o la cirurgia i fins i tot a nivell industrial. Basada en la manipulació de materials microscòpics, la nanotecnologia permet tractar les estructures moleculars i els seus àtoms. Aquesta disciplina ja està permetent desenvolupar importants innovacions en àrees com els nanotubs de carboni, la dessalinització de l’aigua gràcies al grafè o la impressió 3D. I a més es preveu que suposi grans canvis de productes per part de moltes indústries.

3. Educació en el ‘núvol’: Actualment ja són moltes les empreses i organitzacions sense ànim de lucre que permeten a qualsevol persona amb connexió al ‘núvol’ rebre educació de gran qualitat com Harvard o altres institucions de renom. A més, en un temps no gaire llunyà l’accessibilitat a Internet arribarà a llocs que de moment no poden disposar d’ell.

4. Dessalinització de l’aigua: L’ús del grafè ha suposat una fórmula d’alta eficiència energètica per eliminar la sal de l’aigua i això tindrà a la llarga grans beneficis a nivell de salut i alimentació a escala mundial. Segons els experts, garantirà l’accés a l’aigua potable en moltes zones en les quals actualment no disposen d’ella.

5. El mòbil serà un nou PC: La tendència és que l’smartphone aviat sigui com un PC complet. D’aquesta manera, només serà necessari connectar el telèfon a un monitor HDMI per a una millor comoditat visual perquè, per la resta, els telèfons intel·ligents tindran la suficient potència com per executar un programa com Excel, per exemple. En aquest sentit, el BYOD (utilitzar el propi smartphone com a eina de treball) és una tendència a l’ alça i ja a l’ Índia el 59% dels usuaris d’Internet únicament accedeixen pel mòbil.

6. Quàntum Computing: A diferència dels ordinadors binaris, on els bits han d’estar en l’estadi 1 o l’estadi 0, els ordinadors amb tecnologia Quàntum utilitzen la superposició per permetre tots els estadis entre el 0 i l’1 , la qual cosa permet un processament molt més ràpid. La recerca en partícules quàntiques suposarà multiplicar la velocitat dels ordinadors.

7. El ‘Internet de les Coses’ o dispositius connectats en el ‘núvol’: En el futur, els xips i sensors connectats al núvol ja no es reduiran únicament a la televisió, tauletes o mòbils sinó que arribaran al món quotidià com la calefacció, el cotxe o la nevera.

8. Contact Lens Smartphones (ulleres que faran de mòbils): Aviat podrem navegar per internet a Espanya i comunicar-nos amb amics a través d’unes ulleres com ja comença a succeir a Estats Units (Google Glass).

9. Magatzematge de dades o Data Storage: L’objectiu és poder emmagatzemar cada vegada més dades en menor espai i en aquesta direcció s’està treballant amb importants assoliments. Un exemple és un recent treball de Harvard que ha permès el magatzematge de 700 terabytes de dades en un sol gram d’ADN. El 2012, IBM va anunciar que podia emmagatzemar un bit de dades en tan sols 12 àtoms.

10. Dispositius electrònics i materials sintètics dins del cos humà: Aquesta tendència, ja iniciada amb marcapassos, implants coclears (per poder sentir), els ulls biònics o òrgans sintètics, s’accelerarà en els propers anys. No obstant això, com ja està passant, aquests ràpids avanços en salut aniran de la mà de sonats debats al voltant de l’ètica i els drets humans.

11. Intel·ligència artificial: També es treballa en l’evolució de les màquines a “persones” amb la finalitat de millorar la nostra qualitat de vida. Així, se seguiran perfeccionant els mecanismes per aconseguir màquines intel·ligents que permetin per exemple ajudar als metges a diagnosticar a pacients.

12. Biologia Sintètica: L’aplicació de la ciència a la biologia ja ha permès entre altres coses crear menjar sintètic o alterar cèl·lules mare per perllongar la vida.

13. Enginyeria climàtica: El problema de la contaminació podria ser resolt amb la Bioenergy Carbon Capture and Storage (BECCS), una prometedora opció per eliminar el CO2 de l’atmosfera.

14. “*Brain Connectome”: Cada vegada s’està estudiant més la relació existent entre el cervell i el comportament humà. De fet, al 2013 el govern dels Estats Units va invertir 100 milions de dòlars en el projecte BRAIN, destinat a investigar aquest camp.

15. Tecnologies per combatre l’envelliment del cervell: En relació amb el punt anterior, ja el 2011 el Dr. Gary Lynch investigava com incrementar l’energia elèctrica per aconseguir pensar i recordar, de grans, com quan érem joves.

16. “Clean Transportation Technologies”: Cada vegada més conscienciats per la contaminació del medi ambient, la tendència és a avançar cap a mitjans de transport sostenibles com els cotxes elèctrics. En aquest sentit, si la idea de Elon de la Hyperloop arribés a bon port podríem veure aviat un altre “transport net” amb l’ús de la levitació magnètica que permetria aconseguir a més grans velocitats.

17. Medicina Personalitzada i Gene Sequencing (seqüenciació de gens): Després de la finalització del Projecte Genoma Humà i la seqüenciació completa de l’ADN humà, molt s’ha avançat en el camp de la seqüenciació genètica personal. De fet, ja podem obtenir el nostre ADN seqüenciat parcialment per conèixer millor la nostra ascendència i el risc a patir determinades malalties.

18. Robòtica: L’objectiu final d’aquesta tecnologia és la de poder comptar amb robots que semblin persones, no només en aparença sinó també i especialment en cognició i comportament. La seva gran aportació seria la de substituir-nos en entorns perillosos així com en processos de fabricació. I en tan sols un any, si es compleix l’anunci de Bill Gates, podríem parlar dels primers robots per a ús en la vida diària. I segons les previsions, en el futur en veurem uns quants.

19. Cotxes sense conductor: Ja s’està treballant en cotxes que es condueixen sols. De fet, a Masdar, “la ciutat del futur”, ja s’utilitzen en subterranis els anomenats “podcars” (cotxes automatitzats electrònics) com a part del projecte consistent a crear una ciutat sense emissions de carboni.

20. Impressió 3D: Fa cinc anys, les impressores 3D eren exclusives a les grans empreses. Avui dia, el seu accés s’ha generalitzat i, per tant, qualsevol pot imprimir ja objectes.

21. Viatges privats a l’espai: Els viatges a l’espai poden deixar de ser territori exclusiu de la ciència i convertir-se en una nova alternativa de viatge comercial. En això estan treballant ja companyies com SpaceX i Virgin Galactic, i es calcula que el 2.025 qualsevol persona amb 100.000 dòlars podrà anar a l’espai. I en 25 anys més, pels voltants del 2050, per només 5.000.

22. Natural User Interfaces ( NUI ): La interfície natural d’usuari és la tecnologia que permet interactuar amb un sistema utilitzant només el tacte, la veu, moviments gestuals o fins i tot el pensament, sense sistemes de comandament. Ja el 2010, Siri (a l’Iphone) va permetre interactuar per veu i actualment LeapMotion està treballant la interacció amb els gestos de la mà. I potser el més sorprenent que veiem sigui el poder controlar els jocs per la ment, a través d’un auricular, i per les expressions facials del jugador, cosa que ja està intentant demostrar Emotiv.

23. Wearable Computers & HUD: Els dispositius portàtils s’estan adaptant a diferents formes (com  rellotges o polseres) i funcionalitats com per exemple mesurar les pulsacions dels corredors.

24. Tecnologies de ciberseguretat: En un món cada vegada més cibernètic, convé tenir molt en compte la necessitat de protegir aquest “nou espai” per prevenir possibles atacs a nivell nacional. I de fet, ja comencen a utilitzar-se els “nanosatèl·lits”. Tenint en compte que ja s’han donat casos de ciberatacs impulsats per governs (com l’atac del cuc informàtic Stuxnet contra les instal·lacions nuclears iranianes al 2010), no és d’estranyar que el món de la seguretat cibernètica sigui el gran mercat de les properes dècades.

25. Govern 2.0: Aquest avanç tecnològic afectarà de ple a les institucions públiques que podrien canviar totalment la seva manera de treballar i principalment d’interactuar amb els ciutadans. Veient aquestes tendències i la manera tan ràpida com avança la tecnologia, els experts recomanen una especial flexibilitat a les empreses i que siguin capaces d’adaptar-la al seu centre d’activitat per donar un millor servei als clients que ràpidament la interioritzen.

Bell icon ¡Subcriu-te! Hearth icon Demana una demo