Altres

BYOD, la clau de la mobilitat empresarial

Enreach 24/02/2016
Clock icon 6 min

BYOD, de l’anglès, Bring Your Own Devide, està conquerint a un ritme cada cop més accelerat tant a grans com a petites i mitjanes empreses. Les empreses permeten als seus empleats fer ús dels seus propis dispositius tecnològics en els seus espais de treball de tal forma que aquests posseeixen un únic ordinador personal, smartphone o tauleta amb què treballar i gaudir de moments d’oci i entreteniment.

El 35% dels treballadors desenvolupen les seves idees des de qualsevol lloc.

El desenvolupament dels sistemes de treball i comunicació al núvol, la millora i abaratament de les xarxes de dades, el rendiment cada cop més gran del hardware o l’evident avantatge de no portar diversos dispositius mòbils de forma simultània, són només algunes de les causes que expliquen que actualment, en torn al 35% dels treballadors desenvolupen les seves tasques des de qualsevol lloc.

El futur immediat del BYOD

El BYOD continua expandint-se per empreses de tot el món a ritme accelerat gràcies a què les solucions en matèria de gestió de dispositius mòbils, inclosa la seguretat i la privacitat, són molt més completes i sòlides.

BYOD es mostra com una tendència natural en resposta a les pròpies preferències dels empleats.

L’ús d’smartphones entre la població és cada cop major. Un recent estudi dut a terme per Pew Research Center indica que gairebé dos terços dels nord-americans tenen un smartphone i gairebé la meitat d’ells afirma que no podrien viure sense ell. No obstant, la idea d’anar d’un lloc a un altre amb dos dispositius, un personal i un altre laboral, ja no resulta tan atractiva ni popular. De fet, la mateixa enquesta conclou que el 90% utilitza el seu smartphone personal per a tasques de feina fora de l’horari d’oficina. Així, el BYOD es mostra com una tendència natural en resposta a les pròpies preferències dels empleats.

Són molts els especialistes que ja parlen del 2016 com l’any de l’administració de BYOD. L’Estudi de Mobilitat Porta El Teu Propi Dispositiu referit al 2015 i efectuat per RCR Wireless News entre més de 200 líders de tecnologies de la informació i la comunicació de més de 175 companyies és revelador i contundent: el BYOD compta amb bona salut i el seu creixement ja és imparable. Del total dels enquestats, el 85% va indicar que el BYOD ja s’havia incorporat a la seva empresa i d’ells, el 42% afirma que aquests programes es troben ben establerts dins de la mateixa, un percentatge molt superior al 25% de fa un any. Un altre informe, aquest cop elaborat per Pro Tech Research, conclou que el 72% de les empreses enquestades, o bé ja estaven permetent BYOD a les seves respectives organitzacions, o bé tenien la intenció de fer-ho en un futur immediat.

Davant de totes aquestes evidències, de quina manera evolucionarà el BYOD ja des d’aquest mateix any 2016 en què ens trobem? Els especialistes al respecte parlen de 10 línies clau:

  1. El BYOD canviarà la seva consideració de privilegi per la de requisit.
  2. Es reduïrà el reemborsament de despeses a l’empleat.
  3. Proliferaran més i millors apps i recursos basats en el núvol.
  4. Expansió de l’Internet de les Coses (IoT) integrat en BYOD.
  5. S’incrementarà la consciència d’una estratègia unificada pel BYOD que determini unes normes d’ús, administració, seguiment, control homogenis.
  6. L’emmagatzematge en el núvol es consolidarà com la solució centralitzadad a la gestió de dades, documents, informes, projectes, etc., aportant una major seguretat a l’empresas en relació al control de les seves dades.
  7. Mantenir la seguretat serà més difícil, però la consciència al respecte i el desenvolupament de solucions més potents i eficients millorarà.
  8. La línia que separa el laboral del personal es difuminarà més.
  9. Els empleats hauran d’assumir els dos punts anteriors.
  10. Les mesures de seguretat biomètriques aniran deixant les contrassenyes com una cosa del passat.

Per què implementar un programa BYOD?

La implantació d’un programa BYOD en una empresa permet a l’empleat disposar sempre, sense importar el lloc o el moment en què es trobi, de totes les dades, projectes, documents amb els quals treballa diàriament, sent molt més còmode i sobretot pràctic. Simultàniament, el treballador pot conciliar l’ús personal del seu dispositiu amb l’ús laboral sense que ambdós, en cap cas, es fusionin o confonguin Solucions com aquesta permeten al treballador realitzar i rebre trucades professionals, assumint els costos la companyia, i sense fer ús del seu propi número de telèfon personal. Per a l’empresa, els avantatges són múltiples. Sense anar més lluny, el BYOD suposa una considerable reducció de costos. D’una banda, desapareix la inversió en l’adquisició i manteniment de dispositius; d’altra banda, les solucions de comunicació en el núvol ofereixen una àmplia varietat de serveis a preus molt competitius. Però a cada nou avenç sempre el segueixen interrogants i en relació al BYOD, aquest interrogant és la gestió de la seguretat i la privacitat.

El gran repte: mantenir la privacitat

Tenint els empleats accés a dades, informació, projectes, informes, etc. de clients, proveïdors i altres, des dels dispositius que són de la seva propietat i en qualsevol moment i lloc, la necessitat de mantenir fora de perill tota aquesta informació, sovint confidencial, es converteix en la gran prioritat. Abans dèiem que a dia d’avui el 35% dels empleats realitza la seva feina des de qualsevol lloc, no obstant, només les grans empreses estan treballant en solucions que garateixen la seguretat de les dades. Això implica també que la immensa majoria de petites i mitjanes empreses que implanten BYOD als seus negocis no tenen garantida la seguretat de la informació amb la que estan operant a diari.

Només el 20% de les PIMES és conscients que el BYOD implica un major risc per a la seguretat

Aquesta situació és fruit, en gran mesura, de la insuficient consciència del risc que suposa tenir accés a informació sense importar el lloc ni el moment. Un recent estudi elaborat per la companyia d’anàlisi Kaspersky Lab indica que només el 20% de les PIMES és conscients que el BYOD implica un major risc per a la seguretat de la seva activitat, un percentatge que arriba al 52% quan parlem de les grans empreses. En ambdós casos, estem davant d’un grau de conscienciació insuficient que, en cas de pèrdua o robatori d’un dispositiu, o que es produeixi un accés malintencionat per part de tercers, podria suposar una enorme pèrdua, i no només a nivell econòmic.

Robert Siciliano, expert en seguretat de Bestcompany.com, indica que la majoria dels administradors de TI tenen un molt bon maneig dels ordinadors portàtils, ordinadors de sobretaula de la companyia, i els seus mòbils, però estan perdent ràpidament el control quan els empleats porten el seu nou dispositiu mòbil i el connecten a la xarxa corporativa

Ara, amb la implantació del BYOD, la companyia també s’ha de preocupar de si l’app que un empleat ha instal·lat al seu smartphone o tauleta, d’ús tant personal com laboral, podria infectar la resta d’equips que es troben a la mateixa xarxa.

Però aquesta necessitat d’incrementar la seguretat no només ha de ser considerada com un dels interessos de l’empresa, sinó també de l’empleat. El fet de portar el seu propi dispositiu a la feina i compartir-lo en activitats personals i laborals, podria suposar una reducció de la seva privacitat? Compartir enllaços web, enviar i rebre correus electrònics personals, enviar fotos, etc., des d’un dispositiu d’ús mixte, podria ser objecte d’intrusió per part de l’empresa?

Al respecte ja existeixen solucions de gestió de dispositius mòbils (MDM) que, instal·lats als equips dels empleats, són capaços d’analitzar el tipus d’informació a la qual es pot, o no es pot, accedir. A més, són molts els Estats que ja es troben en procés de legislar lleis que impedeixin a les empreses tenir accés a comptes de xarxes socials i altres serveis protegits mitjançant password per l’empleat.

 
Bell icon ¡Subcriu-te! Hearth icon Demana una demo