Notícies

Cinc tendències globals que afectaran al lloc de treball

Enreach 16/07/2019
Clock icon 4 min

Els temps estan canviant. La revolució tecnològica ja ha canviat la forma en què vivim i treballem, i encara falten canvis per venir. El futur disseny del lloc de treball serà molt diferents al d’avui en dia. Kinnarps, empresa especialitzada en disseny d’espais de treball, ha elaborat un informe amb les cinc tendències més destacades que tindran un gran impacte en la forma en què treballem.

Un mercat laboral sense barreres

La ubicació geogràfica ja no importa: la clau és identificar el talent i mantenir-lo, on sigui que es trobi, sense importar l’edat, el gènere o la cultura. Aquesta creixent apertura i connexió, ha creat un àrea d’enfoc vital en la qual les organitzacions han de concentrar el seu pensament creatiu: la diversitat. Aquest factor és essencial a l’hora de crear un entorn modern de vida laboral. Així mateix, el disseny intel·ligent serà molt important per generar llocs de treball i espais de vida adaptats a la diversitat.

1) Disseny basat en la diversitat

Mirant cap al futur, la igualtat de disseny i els entorns inclusius seran un factor comú en tots els llocs de treball. En aquest sentit es distingeixen tres grans canvis:

  • Per primer cop a la història, tindrem quatre generacions treballant juntes el que significa que les seves diferents formes de pensar i actuar han de tenir-se en compte al dissenyar entorns de feina.
  • La lluita per la igualtat entre dones i homes a la vida professional està entrant en una nova fase. Qüestionar l’status quo existent del disseny des d’una perspectiva de gènere, serà un motor per crear un entorn de treball inclusiu.
  • Cada persona té una forma diferent de pensar per trobar solucions i resoldre problemes. Una diferència principal és la que existeix entre la personalitat introvertida i l’extravertida, i el lloc de treball futur ha d’atendre a ambdues.

Aquests tres canvis, juntament amb una força laboral més global, creen la base per a un disseny basat en la diversitat, que consideri aspectes com la capacitat, l’idioma, la cultura, el gènere o l’edat.

2) Entorn professional sostenible i ergonòmic

Per crear una marca d’organitzacions fortes pel futur, les empreses han d’oferir entorns de treball adaptats tant a les característiques físiques i mentals de les persones.

Al crear llocs de treball ergonòmics que fan que els empleats es moguin de manera activa, com els escriptoris per seure i les cadires ergonòmiques, els riscos de lesions relacionades amb la feina es redueixen de manera efectiva. Què passa amb la ment? Com pot oferir-se un lloc de treball adaptat al desenvolupament de les noves tecnologies? La investigació mostra que les oficines convencionals donen com a resultat més dies de baixa laboral. L’entorn laboral té un gran impacte en el cervell. La solució és enfocar les necessitats de cada empleat de forma individual, permetent a les persones escollir les seves pròpies combinacions d’interaccions i entorns a la feina.

3) Combinació entre tecnologia i arquitectura

La interacció entre tecnologia i arquitectura es denomina techiture i serà un factor important en el proper gran canvi de disseny. Ja existeixen solucions digitals per a formes de treball més fluides. El disseny per a llocs de treball adaptats a la rellevància humana, no al domini del hardware, és clau pel futur entorn dels empleats.

Els futurs espais de treball corporatius es veuran i operaran de maneres diferents. La Internet de les Coses, la connectivitat i el Big Data estan allunyant a les empreses de la geografia, el que els hi permet moure’s lliurement. L’oficina tradicional està desapareixent lentament i les empreses exitoses han d’estar obertes per acceptar solucions diferents en el lloc de treball.

L’objectiu és crear entorns el més interactius possible. Les oficines no només han de ser un lloc on es fomenti el debat i la creativitat, sinó un espai on es promogui un estil de vida d’alta tecnologia en un ambient relaxat.

4) Col·laboració

Com funcionaran les empreses del demà? El principal obstacle per a les organitzacions serà ser transparents, generar confiança i crear un diàleg de disseny juntament amb els empleats i col·laboradors de tot el món.

Col·laborar i crear junts, des de qualsevol lloc, en qualsevol moment, tant en petites empreses com en grans corporacions, afectaran a tot el disseny, des de petits objectes fins a espais complets. Construir un lloc de treball modern és un procés extens per a tota l’empresa. Per construir una organització col·laborativa es necessita impulsar una cultura en la mateixa línia. L’organització, la tecnologia i el lideratge han de participar en el procés.

5) Mobilitat laboral

La mobilitat empresarial distingeix a la força laboral moderna, ja que les persones es mouen constantment d’un lloc a un altre i la tasca en qüestió és accessible gràcies a les solucions en el núvol que afavoreixen la comunicació entre empreses ubicades en diferents països de forma àgil, senzilla, flexible i escalable. Això també impulsa un canvi en el qual el creixement dels treballadors independents i/o autònoms es manifesta, per exemple, en forma d’oficines a la llar.

La visió del lloc de treball tradicional està canviant. La tendència és que cada cop siguin més semblades a la llar per atreure empleats capacitats, i oferir als treballadors independents i temporals l’oportunitat de barrejar-se amb el personal de l’empresa. Els empleats volen que els seus llocs de treball ofereixen les mateixes comoditats que tindrien a casa, independentment de si es tracta d’un lloc per guardar les seves coses, tenir un espai personal o crear un sentit de comunitat.

Bell icon ¡Subcriu-te! Hearth icon Demana una demo