El món és cada cop més mòbil, les xifres ho posen de manifest: el 2018, hi haurà 12.100 milions de dispositius mòbils en ús, la meitat dels treballadors del món requeriran de solucions BYOD el 2017 i el 67% dels directors i professionals de TI estan convençuts que la mobilitat tindrà un impacte a les seves organitzacions igual o superior al que va tenir la irrupció d’Internet a la dècada dels anys noranta.
BYOD, cada cop més implantat a les empreses
Segons un informe elaborat per la firma Information security, el 40% de les organitzacions han proporcionat solucions BYOD a tots els seus empleats. No obstant, el 13% de les empreses no tenen previst adoptar-les a curt o mig termini; el 3% ho van intentar, però finalment les van descartar; i el 9% encara no les ofereixen, tot i que ho faran en els propers dotze mesos.
Les empreses que encara no disposen de polítiques BYOD necessiten una petita empenta mitjançant, per exemple, la implementació de tecnologies de seguretat i formació pels treballadors quant a les variant d’amenaces de seguretat en els dispositius mòbils, escenaris a evitar i millors pràctiques de BYOD.
En relació a la implantació de les polítiques BYOD, el departament de TI és el responsable a la majoria d’organitzacions (69%), seguit per l’equip de seguretat (55%) i el departament de compliance (24%).
BYOD i seguretat, dos conceptes inseparables
A mesura que la mobilitat i les solucions BYOD augmenten la seva presència a les empreses, també ho fan les amenaces a la seguretat i la privacitat. L’últim informe “BYOD & Seguretat Mòbil”, realitzat per Information Security a partir dels resultats de més de 800 enquestes a professionals de la seguretat cibernètica, aprofundeix en aquests desafiaments de seguretat analitzant la situació actual a la vegada que ofereix noves idees per fer front de manera eficaç a les amenaces mòbils.
Aquest informe arriba a les següents conclusions:
- Els principals motors a la implantació d’estratègies BYOD són l’augment de la mobilitat dels empleats (63%), la major satisfacció (56%) i l’augment de la productivitat (55%), mentre que la reducció de costos és considerat com el factor de major importància per només el 47% dels enquestats.
- Pel contrari, els majors obstacles en l’adopció de solucions BYOD a les empreses són els riscos per a la seguretat (39%) i la privacitat (12%). A l’extrem oposat es situa l’oposició a la gestió (3%) i les preocupacions per l’experiència d’usuari (4%).
- El 20% de les empreses ha patit alguna bretxa de seguretat mòbil principalment deguda a malware i connectivitat WiFi maliciosa.
- Les amenaces de seguretat BYOD suposen un pesat cost als recursos TI de les organitzacions (35%) i una major feina de suport(27%).
- Tot i que les amenaces a la seguretat mòbil van en augment, tan sols el 30% de les empreses ha incrementat la seva inversió en seguretat BYOD pel proper any, mentre que el 37% planteja canvis en aquest partida pressupostària.
Polítiques Bring Your Own Device (BYOD): casos d’ús
El 45% dels treballadors utilitzen els seus dispositius BYOD per editar documents; el 43% per accedir a la Intranet de l’empresa; i 3l 35% per fer videoconferències. Altres casos d’ús permesos per les organitzacions a les seves polítiques BYOD són la compartició de documents, l’accés a aplicacions SaaS (Software as a Service), aplicacions mòbils desenvolupades internament, escriptoris virtuals, backup o emmagatzematge cloud, entre d’altres.
Aplicacions mòbils permeses
El correu electrònic, el calendari i la gestió de contactes encara són els tipus d’aplicacions mòbils més populars permeses a les solucions BYOD (84%). Les aplicacions dissenyades per impulsar la productivitat són també les que poden augmentar el risc de filtracions d’informació, intrusions o programes maliciosos. Per aquest motiu, trobar l’equilibri entre la productivitat i la seguretat continuarà sent clau en l’èxit del BYOD al lloc de treball.
Gestionar la seguretat en els dispositius mòbils
El 43% de les empreses utilitzen eines d’administració dels dispositius mòbils per gestionar-los, seguides per aplicacions de seguretat de punt final (28%) i els controls d’accés a la xarxa (27%).
L’informe destaca la importància que té per a les organitzacions protegir les seves dades després que siguin descarregades al dispositiu de l’usuari final. Així mateix, és fonamental implementar una estratègia de seguretat específica per a dades que les salvaguardi a tots els dispositius i a qualsevol xarxa.
El BYOD, també fora de l’empresa
A més dels treballadors (76%), algunes organitzacions posen les seves solucions BYOD a disposició de proveïdors (23%), col·laboradors (16%) i clients (14%). En aquest sentit, s’ha de tenir en compte que si s’amplia el BYOD fora de l’empresa, les companyies han d’incrementar la seva seguretat amb l’objectiu de protegir les seves dades i sistemes sensibles.