Notícies

És la llar la nova oficina pels empleats?

Enreach 27/08/2020
Clock icon 4 min

L’oficina està morta i el treball a distància és el futur? A l’obligar a les persones a treballar des de casa, la pandèmia del coronavirus ha obert els ulls de les empreses a noves formes de treballar. Algunes empreses líders a nivell mundial estan sent administrades actualment per persones que treballen des de la seva llar; per això, és fàcil veure per què el futur de l’oficina podria canviar. Però, és això realment el millor per a les empreses i els seus empleats?

A curt termini, potser ho sigui. De fet, s’aconsella a les empreses que els empleats continuïn treballant des de casa pel moment, si poden. No obstant, mirant a més llarg termini, existeixen raons de pes per donar suport a que l’oficina no va desapareixerà.

Què passarà amb el treball remot?

Abans del brot de coronavirus, moltes empreses encara estaven sospesant els pros i els contres que el seu personal treballés de forma remota. L’any passat, una enquesta de Tiger Recruitment de més de 2.000 empleats va trobar que només un terç tenia l’opció de treballar des de casa o a distància.

Ara, moltes de les preguntes sobre les quals els executius han estat reflexionant durant mesos, fins i tot anys, han estat respostes gairebé de la nit al dia. Podria la nostra empresa operar de forma remota? Es podria confiar en els nostres empleats per treballar des de casa? Seguiran sent productius?

Nombroses enquestes apunten al fet que la resposta és un rotund “sí”.

Les persones senten que fan la seva feina igual de bé a casa que a l’oficina (el 70% està satisfet en ambdós llocs, segons l’Enquesta Mundial sobre l’Experiència del Treball des de la Llar 2020), i els gerents hi estan d’acord. Els empleats enquestats per Tiger Recruitment van afirmar que els hi agrada fer que estalvien temps al no haver de desplaçar-se.

Un impuls pel benestar mental i social

Per molts que els empleats vegin els beneficis de treballar des de casa, també informen que es senten sols i aïllats. Un estudi de YouGov, realitzat en associació amb USA TODAY i LinkedIn, va revelar que més de la meitat dels enquestats (51%) van dir que es sentien sols treballant des de casa. Sens dubte, aquests sentiments es veuen amplificats per les mesures de distanciament social actuals, però fins i tot abans de la pandèmia, la soledat era una situació comuna del treballador remot.

La gent troba a faltar anar a l’oficina i parlar amb els seus col·legues cara a cara. Pels empleats, quan treballen des de l’oficina, és molt més fàcil crear una separació saludable entre el treball i l’oci. Aquesta distinció pot tornar-se borrosa fàcilment quan es treballa des de casa, el que dificulta la desconnexió.

Per a molts, l’oficina és un centre social vital. Les organitzacions han tractat de mantenir l’aspecte social del treball a través de mitjans virtuals, des de clubs de lectura online fins begudes virtuals en equip, però això no pot reemplaçar les connexions profundes que es construeixen cara a cara. Aquestes relacions laborals són importants.

Més comunicació, col·laboració i creativitat

Les eines de col·laboració online han estat un salvavides durant la crisi del coronavirus, permetent a les empreses continuar comunicant-se i col·laborant. Però una reunió virtual no té la mateixa immediatesa que una reunió física, i és més fàcil comunicar-se i forjar relacions cara a cara.

La comunicació cara a cara també estimula la creativitat. Sovint, les millors idees sorgeixen quan menys s’esperen. És més probable que els moments de converses entre companys de feina o les trobades casuals a la cuina de l’oficina generin més creativitat que una videotrucada planificada.

Productivitat millorada

Les persones poden treballar de forma eficaç des de casa. Tanmateix, no tots disposen dels mitjans adequats per fer-ho.

En un entorn d’oficina, és més probable tenir una configuració d’alta especificació i velocitats de connexió més ràpides, amb accés immediat al suport tècnic si és necessari. En molts casos, treballar a l’oficina equival a menys interrupcions i més eficiència. Això és especialment cert pels pares que treballen o les persones que viuen amb companys de pis, on trobar l’espai mental (i de vegades físic) necessari per concentrar-se en la feina pot ser un repte.

Un futur híbrid

No hi ha dubte que la pandèmia de coronavirus ha canviat el treball tal i com el coneixem, i és probable que la seva influència es senti durant anys, sinó dècades, per venir, però això no vol dir que l’oficina estigui morta. Declarar la seva desaparició, basada en l’experiència d’uns mesos, és massa ràpid.

El que ha demostrat aquesta experiència és que teletreballar pot ser bo pels negocis, i és probable que la majoria de les persones ho facin més en el futur. Algunes empreses s’han adaptat amb facilitat, mentre que d’altres, en professions més orientades al client i a les vendes, perden l’energia que obtenen al col·laborar cara a cara.

En un futur, hi haurà més suport pel treball a casa i a distància. I l’oficina seguirà viva, encara que d’una forma reimaginada, potser com un espai més petit o més flexible que abans. Això ofereix a les empreses el millor d’ambdós mons: la combinació perfecta de virtual i físic, concentració i col·laboració sense restriccions.

Bell icon ¡Subcriu-te! Hearth icon Demana una demo