La mobilitat empresarial té el potencial de ser la tendència més transformadora en els negocis, afecta a tots els empleats i clients i ajuda a què les organitzacions que implementin amb èxit les iniciatives mòbils siguin més competitives i exitoses. De fet, segons l’informe ‘2018 Enterprise Mobility Outlook’, elaborat per Clearbridge Mobile, la mobilitat empresarial augmenta un 84% la productivitat de les empreses.
El 2020, segons dades d’aquest informe, la força de treball de les organitzacions serà mòbil. A nivell mundial els treballadors remots arribaran als 1,75 mil milions i representaran el 42% de la força de treball mòbil. A més, el mercat global de mobilitat empresarial tindrà un valor de 140.000 milions de dòlars.
Les iniciatives de mobilitat, prioritat per a les empreses
Les solucions de mobilitat empresarial són una prioritat per a més del 73% de les empreses als Estats Units, Canadà i la regió Àsia Pacífic (APAC). Així, el 2018 s’espera que els pressupostos destinats a la mobilitat augmentin en un 10% amb respecte al 2017.
Segons l’informe, en els últims 12-18 mesos, les organitzacions han invertit en diferents solucions de mobilitat: el 60,8% en el desenvolupament d’aplicacions mòbils; el 44,6% en seguretat mòbil i empresarial; el 44,6% en connectivitat mòbil; el 43,8% en la gestió de dispositius mòbils (MDM); i el 36,2% en aplicacions ‘Bring Your Own Device’ (BYOD).
La mobilitat empresarial té rendibilitat provada
El 62% dels líders de TI amb una estratègia de mobilitat ben definida aconsegueixen un retorn de la inversió en 12 mesos o menys. A mes, el ROI mitjà reportat per les organitzacions en inversions de mobilitat empresarial és del 150%.
Segons Clearbridge Mobile, les companyies que van assolir els seus objectius de mobilitat empresarial van generar noves fonts d’ingressos un 35% més ràpid que les empreses que només es van enfocar en les necessitats de productivitat individual.
Principals reptes de la mobilitat empresarial
El desenvolupament d’aplicacions de mobilitat empresarial comporta grans beneficis, però també comporta una sèrie de reptes als quals s’està enfrontant i s’enfrontaran les organitzacions a curt i mig termini. Per exemple, és necessari millorar el disseny d’experiència de l’usuari, la garantia de qualitat o la seguretat orientada a dispositius mòbils. En aquest últim punt, precisament, segons una enquesta de TechValidate, el 45% de les empreses mencionen la seguretat com un dels seus principals reptes pel desenvolupament d’aplicacions mòbils empresarials.
“Mobilitzar” l’empresa: recomanacions per avançar
Si bé la seguretat mòbil empresarial pot ser un problema complex d’abordar, existeixen diverses àrees d’enfoc que poden assentar les bases per protegir les dades i sistemes sensibles. Si una empresa està utilitzant un model BYOD, per exemple, una solució de gestió de dispositius mòbils (MDM) és essencial, ja que aquestes solucions creen un entorn de prova per a les aplicacions empresarials, permeten establir requisits de compliment i esborrar dades de forma remota, entre d’altres.
D’altra banda, les empreses que faciliten els dispositius tenen molt més control sobre els empleats que poden accedir a ells i limitar la seva forma d’ús. En aquest sentit, la solució idònia és formalitzar l’estratègia de seguretat de les aplicacions de mobilitat empresarial a l’inici del seu desenvolupament, en lloc de plantejar possibles soluciones en etapes posteriors.
A més, és més fàcil limitar els tipus de dispositius a l’empresa, quelcom que no es pot controlar a les aplicacions orientades al consumidor. Això vol dir que les organitzacions poden determinar quins dispositius i sistemes operatius són compatible perquè els empleats desenvolupin les seves tasques.
Conclusions
L’informe ‘2018 Enterprise Mobility Outlook’ elaborat por Clearbridge Mobile extreu cinc conclusions principals:
- Els clients i les forces laborals són cada cop més mòbils i les empreses han d’adaptar-se a aquest canvi.
- La mobilitat empresarial i les aplicacions mòbils orientades cap als clients i els empleats són una prioritat clau pel 2018.
- Les primeres empreses en utilitzar aplicacions de mobilitat empresarial entre els seus empleats han vist un ROI positivo com a resultat de les seves iniciatives mòbils.
- Els principals reptes per a les iniciatives de mobilitat empresarial inclouen la gestió dels recursos disponibles, la integració de sistemes heretats, la seguretat i la satisfacció de la demanda d’aplicacions mòbils.
- Les empreses han d’adoptar una estratègia que estigui alineada amb els objectius de l’organització, tingui un propòsit i estigui enfocada, i doni suport a una visió mòbil més àmplia.