Sistemes de telefonia empresarial

Les 10 millors tendències de gestió de la mobilitat empresarial pel 2019

Enreach 18/10/2018
Clock icon 7 min

La importància de les estratègies mòbils en l’espai empresarial està augmentant a taxes notablement altes. En un estudi recent, es va descobrir que gairebé el 45% de les empreses ja tenen enfocs “mobile-first”, i 7 de cada 10 empreses consideren que la “mobilitat” serà un propulsor clau del creixement en el futur. Les especulacions sobre una desacceleració en el sector de la gestió de dispositius mòbils (MDM, en les seves sigles en anglès), també s’han basat en un informe de MarketsandMarkets. Segons aquest informe, d’un valor de mercat de menys de 2,9 mil milions de dòlars el 2018, es projecta que MDM augmenti a uns 8 mil milions de dòlars per a finals del 2023. Durant els propers 5 anys, la taxa anual de creixement compost d’aquest mercat rondarà el 23%.

El ràpid augment del paper dels portàtils, els telèfons intel·ligents i les tauletes i altres dispositius intel·ligents per a les empreses està, a la vegada, impulsant el creixement de la indústria mundial de gestió de la mobilitat empresarial (EMM, en les seves sigles en anglès). Fins el 2020, s’espera que el mercat creixi en gairebé un 488% (85 mil milions de dòlars enfront a 500 mil milions de dòlars el 2014), sent BYOD un dels motors més importants d’aquest creixement.

Les 10 millors tendències de gestió de la mobilitat empresarial pel 2019
1) L’enfoc en les aplicacions empresarials està augmentant, amb els serveis basats en la ubicació a l’avantguarda

A mesura que les empreses avancen més i es descentralitzen espacialment, la demanda de desenvolupament d’aplicacions empresarials personalitzades va en augment. Aquestes aplicacions “fetes per a empreses” generalment tenen temps de càrrega més ràpids i, en general, tenen característiques d’actualització automàtica no intrusives. Donat que els empleats podrien haver de treballar des de diferents llocs, el GPS incorporat i altres característiques basades en la ubicació estan emergint com elements vitals de les aplicacions empresarials. És més, les aplicacions també han de ser la plataforma i no ser del sistema operatiu. En el futur, s’espera que la mobilitat empresarial redueixi la dependència de les persones en els sistemes d’escriptori/portàtils tradicionals.

2) BYOD seguirà creixent

La taxa anual del creixement compost del mercat “Bring Your Own Device” (BYOD) pel període comprès entre el 2014 i el 2020 serà superior al 36%, una clara indicació de com això s’està convertint en una norma pel lloc de treball. Donada l’alta penetració i la gran varietat de telèfons intel·ligents, tauletes, portàtils i altres eines intel·ligents que s’empren en un escenari empresarial, és clau mantenir l’organització amb la gestió de dispositius mòbils i les estratègies de gestió de la mobilitat empresarial. Les xifres d’adopció de BYOD a les empreses estan sent impulsades pels estalvis potencials en els costos de hardware, i la “cultura BYOD” està sent cada cop més adoptada.

3) Augment de l’IoT

Segons els experts, els dispositius d’IoT estan llestos per emergir com el major conjunt de “dispositius connectats” d’aquest any, superant als telèfons mòbils. A mesura que es simplifica la configuració d’eines i marc d’IoT d’avantguarda en la infraestructura de TI empresarial existent i es redueixen els costos de connexió/implementació, cada cop més empreses corporatives comencen a confiar en dispositius/plataformes intel·ligents per recopilar, emmagatzemar i accedir a dades crítics. El creixement d’IoT en l’espai de negocis es veu reforçat pel nombre cada cop major de dispositius WiFi habilitats en ús. En els propers anys, la programació de mobilitat estarà determinada per la forma en què s’usen aquests dispositius.

4) Manca de desenvolupadors experts amb experiència rellevant

Els sistemes de mobilitat avançada estan reemplaçant gradualment els mètodes de computació tradicionals a les empreses. Com a resultat directe, està sorgint la demanda d’un conjunt de “desenvolupadors de propera generació”, amb habilitats tècniques (de programació) i de gestió d’alt nivell. A partir del 2019, augmentarà la necessitat de desenvolupadors experimentats (que podrien augmentar els nivells de productivitat i eficiència de les empreses). La ma d’obra humana qualificada continuarà sent el major actiu per a qualsevol empresa. Sense un monitoreig adequat i una administració adequada, la gestió de la mobilitat empresarial pot tenir problemes.

5) Ascens dels “treballadors híbrids”

En una enquesta realitzada a principis d’aquest any, es va trobar que només al voltant del 18% de les empreses proporcionen dispositius mòbils propietat de l’empresa als empleats. D’altra banda, al voltant del 30% de les empreses van informar que depenien totalment de les pràctiques BYOD. El 52% restant de les empreses són interessants aquí, ja que tenen un “híbrid” de BYOD i dispositius de l’empresa (proporcionats a empleats seleccionats, depenent de les tasques i els rols de feina). L’augment d’aquests “enfocs híbrids”, i a la vegada, els “treballadors híbrids”, és una tendència important en l’estudi de la gestió de la mobilitat empresarial. En general, la importància de la mobilitat empresarial mai ha estat major: el 75% dels treballadors afirma que els fluxos de treball de les empreses es veuen directament afectats pels dispositius mòbils.

6) El Cloud Computing creixerà

Més dispositius mòbils estan impulsant la demanda de la gestió de la mobilitat empresarial, el nombre creixent de “punts finals” està expandint el volum de Big Data general, i els possibles casos d’ús d’aquestes dades estan en constant augment. Les empreses intentaran anar més enllà de les limitacions de la memòria i l’emmagatzematge en el dispositiu, i canviar a pràctiques segures de Cloud Computing. La responsabilitat dels administradors de TI serà trobar i implementar plataformes en el núvol que ofereixin una combinació ideal de fiabilitat, accessibilitat i disponibilitat.

7) Els xat bots són el futur de les interaccions empresarials

Donat que, de mitjana, 8 de cada 10 empreses busquen implementar els xat bots a finals de la dècada, existeixen pocs dubtes al respecte. A partir del 2019, és probable que els “robots intel·ligents” emergeixin com cares de les empreses, facilitant tant les interaccions amb els clients com les comunicacions amb els empleats. Els xat bots impulsats per la intel·ligència artificial també es duplicaran com a programadors de tasques, i poden eliminar l’element d’error humà dels treballs repetitius del dia a dia. A més, les empreses tenen l’oportunitat d’utilitzar els coneixements de les interaccions de xat bot per prendre millors decisions, decidir els cursos futurs d’acció i elevar els nivells d’eficiència. De fet, un estudi recent va descobrir que els xat bots tenen l’avantatge sobre les aplicacions (59% enfront al 51%) com el mitjà preferit per comunicar-se amb una empresa. La gestió de la mobilitat empresarial ha de tenir en compte el rendiment dels xat bots.

8) La gestió de la mobilitat empresarial es tornarà més “intel·ligent” que mai

La intel·ligència artificial (IA) és útil en una gran varietat de camps, el que millora el rendiment i els mesuraments de productivitat. Amb la gamma de característiques de l’última generació de telèfons intel·ligents, la demanda és per aplicacions empresarials més interactives, i les eines impulsades per IA poden oferir això fàcilment. El valor acumulat de les implementacions de software de IA a les empreses (directa i indirectament) assolirà els 37 mil milions de dòlars per a la segona meitat del 2025.

9) Disponibilitat de la gestió de la mobilitat empresarial com a paquet de solucions

L’abast de la mobilitat empresarial s’està ampliant ràpidament. A banda dels elements funcionals, els desenvolupadors també han de vigilar els estàndards de compliment i les pautes de privacitat/seguretat. La necessitat d’una plataforma o sistema d’administració més holístic ha portat a que els serveis de gestió de la mobilitat empresarial s’ofereixin com una suite. En aquest paquet, la gestió de dispositius mòbils és el component més important, però existeixen d’altres tasques, com MCM (gestió de contingut mòbil), MAM (gestió d’aplicacions mòbils) i MIM (gestió d’identitat mòbil), que també s’inclouen en una Suite EMM. Existeix la necessitat d’oferir suport a més dispositius, mentre que les integracions en el núvol han de ser més fortes.

10) Reptes que s’han de superar

La naturalesa i la funcionalitat dels diferents sistemes empresarials d’IoT són diverses, i tot ha de ser gestionat per la plataforma de mobilitat empresarial. Les solucions basades en el núvol han de ser escalables i altament segures, mentre que garantir una col·laboració perfecta entre els equips d’administració de PC i els equips d’administració de mobilitat també és un repte. L’experiència de l’usuari, tant pels clients com pels empleats, ha de ser igualment excel·lent. A més d’administrar les dades i els punts finals, la gestió de la mobilitat empresarial també ha de proporcionar anàlisis predictives, perquè tinguin un valor real per a les empreses.

Bell icon ¡Subcriu-te! Hearth icon Demana una demo