Els mercats caminen cap a una nova “economia oberta” que té com a fonaments i impulsos l’augment del treball freelance i de la mobilitat a les empreses, l’impacte de l’avenç de la intel·ligència artificial, la integració d’startups a l’estructura organitzativa de grans corporacions o tendències a l’alça com BYOD. Bàsicament estem parlant de mobilitat, i de tot allò que implica i implicarà per a empreses i treballadors, incloents un necessari i imprescindible augment de la seguretat.
Cap a “l’economia oberta”
L’avenç cap a aquest nou estat d’economia oberta és imparable; els seus orígens es remunten anys enrere, però serà el 2020 quan s’hagin assentat les bases, tal i com indica un informe realitzat per The Future Laboratory per a Samsung sota el títol “The Open Economy”.
“Moltes empreses europees ja han començat a realitzar canvis radicals en els seus negocis adoptant noves tecnologies intel·ligents que impulsen el nucli del seu negoci, integrant nous tipus de treballadors i dispositius, trobant noves maneres d’emprar ràpidament els recursos humans canviants… Però d’altres estan lluitant per trobar noves vies d’accés a l’Economia Oberta, i necessiten ajut per donar les seves primeres passes”.
Major integració de la tecnologia, augment dels empleats freelance i transformació dels processos de treball, tot això en el seu conjunt farà créixer la necessitat de comptar amb més i millors mesures de seguretat, més encara quan els informes demostren que, any rere any, la ciberdelinqüència augmenta, com també ho fa el cost que provoca en el conjunt de l’economia del planeta.
Els avenços en intel·ligència artificial i aprenentatge automàtic seran decisius en la consolidació de l’economia oberta. La major inversió de les empreses en aquesta tecnologia (9.200 milions de dòlars pel 2019) obligarà també a què les empreses inverteixin més en seguretat, doncs s’obriran nous escenaris i graus de risc. Al mateix temps, l’automatització de processos repetitius alliberarà el talent dels empleats impulsant així l’expansió de l’oficina mòbil, el creixement dels treballadors freelance, la independència i la flexibilitat, acompanyada d’un enfortiment de tendències essencials per a tot això, com ho és BYOD (Bring Your Own Device).
“Trobar maneres de capacitar de forma segura a les noves generacions de treballadors freelance serà el desafiament comercial número 1. En un termini de tres anys, s’espera que les empreses hagin de lluitar amb més de 7.300 milions de dispositius connectats, mentre que la mà d’obra evolucionarà per donar lloc a una nova forma de com, on i quan operen les empreses”, explica Nick Dawson, director global d’estratègia de Samsung Knox.
Però l’impacte anirà més enllà, doncs sota aquestes circumstàncies, els responsables de reclutar el personal buscaran en els candidats capacitats més humanes i menys tècniques, com la intuïció o el criteri.
Amb tot això, en el marc d’una “economia oberta”, les noves oficines estaran caracteritzades pel seu caràcter obert i per comptar amb una plantilla de treballadors dispersa, que treballarà remotament, des de qualsevol lloc i en qualsevol moment, a través dels seus propis dispositius mòbils i de forma col·laborativa, amb unes altes i imprescindibles mesures de seguretat.