Sistemes de telefonia empresarial

Quins són els avantatges i desavantatges del treball remot?

Product User 13/04/2023
Clock icon 5 min
llamadas a través del ordenador para teletrabajar

Com la majoria de les empreses han vist un augment en la productivitat del treball remot, moltes organitzacions de tot el món planifiquen tornar-se completament remotes per oferir als seus empleats un millor equilibri entre el treball i la vida personal i estalviar costos.

Però abans de donar el gran pas, és important conèixer els pros i els contres de treballar de forma remota.

Pros del treball remot

1) Millor equilibri entre el treball i la vida personal

Els treballadors remots no necessiten desplaçar-se a l’oficina cada dia, el que els ajuda a dedicar més temps a la seva família o una afició. Amb prou descans i temps lliure, els empleats es concentren millor a la seva feina, el que equival a una major productivitat i eficiència.

2) Més llibertat

Els empleats remots, especialment aquells que tenen flexibilitat, tenen més llibertat per crear el seu propi horari. Poden treballar aviat al matí per tenir la resta del dia lliure o durant la nit si és quan es senten més productius.

Quan es treballa de forma remota, l’atenció es centra en realitzar les tasques de forma eficaç, en lloc de passar una quantitat fixa d’hores front a la pantalla de l’ordinador portàtil tots els dies.

3) Experiència d’empleat (EX) millorada

Sense desplaçaments diaris a la feina i sense descansos excessius pel cafè, el treball remot millora enormement l’experiència i el benestar dels empleats. Oferir-los una experiència òptima crea una cultura d’alt rendiment i eficiència en la qual aquests volen millorar i tenir èxit a la seva feina.

4) Disminució dels costos comercials i d’infraestructura

Com menys empleats vagin a l’oficina tots els dies, menys escriptoris i equips necessiten les empreses. A més, podria ocupar-se un espai més petit per acomodar-los als seus llocs de feina, el que reduiria els costos de lloguer. De fet, segons un estudi de Inc., les organitzacions poden estalviar fins a 2.000 dòlars per cada empleat que es torna remot al no haver de disposar d’un espai d’oficina i infraestructura general.

5) Augment de la productivitat

A diferència dels empleats d’oficina tradicionals que poden sentir-se frustrats després d’invertir una o dues hores en el desplaçament del matí, els empleats remots es senten més positius i frescos quan comencen a treballar.

A més, sense pauses pel cafè ni interrupcions excessives, aquests poden concentrar-se per complet en la seva feina, el que condueix a un augment de la productivitat. De fet, segons Small Biz Genius, més del 75% dels empleats estan d’acord en què tenen menys interrupcions quan treballen fora de l’oficina, i el 77% d’ells afirma ser més productiu quan treballa des de casa (el que es coneix com Working From Home, WFM).

6) Capacitat per contractar i retenir als millors talents

Segons IWG, més del 83% dels empleats afirmen que la capacitat de treballar de forma remota és un dels principals factors decisius al considerar una oferta de treball. El 74% d’ells deixaria el seu lloc de feina per treballar en una organització que els permeti treballar de forma remota amb més freqüència, fins i tot si el seu salari continua sent el mateix.

Per a les organitzacions, això vol dir que oferir beneficis de treball remot ja no és una opció. És una necessitat si volen contractar i retenir als millors talents. Les empreses que ofereixen un horari laboral flexible, ja sigui en forma de treball remot total o parcial, poden marcar una gran diferència pels candidats que busquen el seu proper pas professional.

Contres del treball remot 

1) Sense connexió cara a cara

Sense interaccions o reunions cara a cara, pot ser difícil pels equips remots treballar junts. Als gerents els preocupa que els membres de l’equip no treballin tan eficientment com ho feien a l’oficina (malgrat que una investigació de Harvard Business Review indica el contrari). De la mateixa manera, els empleats poden tenir dificultats degut a la reducció de l’orientació i el suport dels seus responsables. En molts casos, fins i tot es senten exclosos quan els gerents remots no estan al cas de les seves necessitats i reptes.

Com evitar-ho: Els gerents poden planificar reunions setmanals 1:1 amb cada membre de l’equip.

2) Manca d’accés a la informació

Sense el procés d’incorporació o l’ajut adequats, pot ser un repte pels empleats remots trobar i ubicar tota la informació que necessiten per administrar la seva feina. De mitjana, segons Nintex, els empleats passen el 30% de la seva jornada laboral buscant informació. Mentre treballen de forma remota, aquest número augmenta encara més, ja que estan sols i poden comunicar-se amb els companys per demanar-los ajuda, el que invariablement disminueix la productivitat i el compromís dels empleats.

Com evitar-ho: Integrant una centraleta virtual unificada per facilitar als empleats l’accés a totes les dades i aplicacions relacionades amb les seves tasques.

3) Disminució de la col·laboració

Quan els equips treballen de forma remota, hi ha menys possibilitats que els empleats parlin entre ells sobre temes quotidians aleatoris durant l’esmorzar o la pausa pel cafè. Si bé aquestes converses poden semblar innecessàries des de la distància, en realitat ajuden a millorar la seva coordinació i comunicació.

Quan els equips remots restringeixen les seves converses per treballar sense xats informals, els seus membres es senten incòmodes al comunicar-se amb els seus companys de treball sobre qualsevol dificultat que pugui estar afectant a la seva feina.

Com evitar-ho: Organitzant trobades informals amb l’equip on tots puguin connectar-se i posar-se al dia a nivell personal.

4) Soledat i aïllament

Desplaçar-se al lloc de treball tots els matins agrega estructura i rutina a la vida de les persones. En una oficina, es passa temps amb els companys i fins i tot es parla amb els empleats que treballen en altres departaments.

Però treballar sol de forma remota amb un laptop pot resultar aïllat i solitari. Si bé algunes persones escullen treballar a través d’un espai de coworking o cafeteria per evitar la soledat, l’aïllament continu sense compromís amb l’equip pot eventualment conduir a la frustració, l’esgotament i la disminució de l’eficiència.

Com evitar-ho: Planificant activitats virtuals de formació d’equips per a tots els empleats de l’empresa.

És efectiu treballar a distància?

Si bé existeixen alguns avantatges i desavantatges en el treball remot, els pros superen als contres. A més, es poden evitar fàcilment tots els desavantatges establint les estratègies adequades i equipant als empleats amb eines de treball remot que poden ajudar-los a mantenir-se productius i eficients fins i tot mentre treballen des de casa.

Bell icon ¡Subcriu-te! Hearth icon Demana una demo