Notícies

Teletreball: consells per a la productivitat, la salut mental i mantenir-se en forma

Enreach 24/03/2020
Clock icon 3 min

Les persones treballen des de casa per diverses raons. En l’actualitat, tots els empleats que poden teletreballar ho fan degut al confinament decretat pel Govern com a conseqüència de la pandèmia per coronavirus que estem vivint al nostre país.

Es tracta d’una mesura de prevenció per evitar contagis innecessaris que a masvoz estem seguint des del primer dia oferint el mateix servei de qualitat als nostres clients i protegint als nostres empleats.

Qualsevol que sigui la raó pel teletreball, hi ha formes en què pot assegurar-se la productivitat, la salut mental i la felicitat mentre es treballa des de casa.

Tot i que teletreballar pot sonar com un luxe, comporta una sèrie de reptes. Què passa si es tenen problemes de connectivitat amb companys de feina? Què succeeix si es necessita quelcom de l’oficina al que no es té accés? Què passa si hi ha un bombardeig de distraccions a la llar? Com es pot fer front a això?

Gràcies a les noves tecnologies, avui en dia existeixen eines que permeten als empleats mantenir-se connectats amb els seus companys, realitzar videoconferències, accedir als arxius i a la informació necessària de l’empresa i, tot això, sense cap risc de seguretat per a les organitzacions.

Fer la feina és important per a les empreses, però mantenir-se saludable (mental i físicament) és igual de crucial pels treballadors remots. Es tracta d’establir uns límits entre el treball i la vida personal, i això pot resultar difícil, almenys al principi. Per això, és important seguir els següents consells.

5 recomanacions per treballar des de casa
1) Mantenir horaris regulars

És important establir un horari i seguir-lo. Treballar les hores designades, i després aturar-se quan aquelles hores s’acabin, donarà al cervell temps per treballar i temps per descansar. Si bé treballar de forma remota vol dir que hi ha una major flexibilitat amb l’horari de vida personal, és millor complir amb un horari en què es pugui ser productiu, fer la feina i després tenir un temps de desconnexió i descans.

2) Crear una rutina matutina

Els humans som animals de costums, i això és degut en part a que la rutina ens ajuda a preparar-nos mental i físicament per a les coses. Ja sigui prendre una tassa de cafè tots els matins, fer alguns estiraments o portar a la mascota a passejar, crear una rutina matutina pot ajudar a preparar-nos pel dia de feina a casa.

També és important pensar en altres controls. Per exemple, treballar en pijama pot funcionar per alguns, però pot no ser productiu per a d’altres.

3) Programar descansos

De la mateixa manera que en qualsevol entorn de treball, donar-se un descans és increïblement important per a què el cervell i el cos es relaxin. Fer 15 minuts d’exercici, ioga o meditació, menjar de forma saludable o parlar amb un ésser estimat o un amic per telèfon poden ajudar a suportar tant la jornada de teletreball com el confinament.

Tanmateix, es faci el que es faci, no és recomanable treballar fins a l’extenuació sense prendre un descans de les pantalles, les reunions i la feina. Els estudis han demostrat que els descans poden millorar significativament els nivells de productivitat i la capacitat de concentració d’una persona.

4) Socialitzar amb col·legues

La soledat, la desconnexió i l’aïllament són problemes comuns en la vida laboral remota. Per això, assegurar-se de fomentar les relacions socials, tot i que sigui a distància, és crucial per a la salut mental, especialment quan es treballa de forma remota.

5) Ser conscients de l’aïllament

La soledat és un gran problema. Per suposat, això és molt pitjor en una pandèmia quan no està permès sortir de casa en molts casos. Quan és realment difícil fer quelcom fora de casa, es tindrà un aïllament real, problemes de soledat, i mentre s’avaluï el grau en què funciona el treball remot, és necessari separar el que és específic de la pandèmia i el que és específic del treball remot.

Per això és convenient buscar activitats que permetin desconnectar i disminuir els nivells d’ansietat que aquesta situació pugui provocar: fer exercici, ioga, meditació, veure sèries, pel·lícules, parlar per telèfon o videotrucada amb amics o familiars… Qualsevol cosa que permeti que ens sentim millor.

Bell icon ¡Subcriu-te! Hearth icon Demana una demo