Un recent informe demostra que la tendència BYOD, fins ara associada a grans companyies integrades per més de cinc mil empleats, està despertant cada dia un major interès també en empreses de menys de 25 empleats.
BYOD: la preocupació per la seguretat no és qüestió de mida
BYOD és una de les tendències més actuals i reeixides del panorama empresarial. Les seves sigles responen a la traducció de l’anglès “Bring Your Own Device”, és a dir, “porta el teu propi dispositiu”, i bàsicament consisteix en que els empleats puguin utilitzar un únic smartphone, tablet o ordinador tant amb fins professionals com laborals. Això aporta notables avantatges, tant per a les empreses en matèria d’economia de costos i productivitat, com per als treballadors, que se senten més lliures, satisfets i compromesos, motius que expliquen la seva consolidat avanç durant els últims anys.
L’últim estudi realitzat per la companyia Kaspersky Lab, “Security Technologies for mobile and BYOD”, demostra que el grau de penetració de BYOD a les empreses participants d’aquesta enquesta ja arriba al 66%, cosa que no estranya quan parlem de grans companyies amb més de 5.000 treballadors. No obstant això, ara la novetat és que en aquest estudi també han participat empreses que compten amb menys de 25 empleats.
La segona gran conclusió a què arriba aquest informe és que, tot i el creixement manifest del BYOD, la seguretat de les dades i de la informació en general, continua sent la gran preocupació de les empreses a l’hora de posar en marxa una estratègia de mobilitat. Les respostes aportades per empleats respecte a aquesta matèria expliquen per què la seguretat continua sent el “cavall de batalla”.
Tot i que el 60% dels usuaris manifesten la seva preocupació davant possibles amenaces cibernètiques i, especialment, davant el possible espionatge i/o robatori d’informació des dels seus terminals, el 92 % dels enquestats confirma que manegen des dels seus propis dispositius tant dades sensibles dels seus treballs com qüestions d’índole personal i que, malgrat això, no emprenen de manera activa mesures de protecció ja que confien que és la mateixa empresa la que s’encarrega d’això per ells.
Així, la baixa preocupació de molts treballadors per aquestes qüestions de seguretat , pot resultar un problema quan ens referim a petites i mitjanes empreses, ja que el 58% d’elles considera que l’ús de determinades solucions gratuïtes és suficient per mantenir la seguretat dels seus dades. I això malgrat que el nombre de malware en dispositius mòbils no deixa de créixer: només el 2012 es va trobar un nombre d’amenaces 25 vegades superior a la totalitat dels sis anys precedents.
En la banda oposada, les grans companyies si es prenen seriosament la seguretat , conscients dels greus danys que pot suposar el robatori o pèrdua d’informació sensible a través d’un dispositiu mòbil. Totes les companyies, al marge de la seva grandària, que decideixin adoptar una estratègia mòbil, han de donar prioritat a les qüestions de seguretat, més encara quan en molts casos, diferents companyies comparteixen dades susceptibles de ser robats per tercers.