La que segurament sigui l’empresa més coneguda del Grup Inditex deu al Cloud Computing i al Big Data gran part del seu èxit. L’empresa tèxtil, una de les majors distribuïdores de moda del món, present als cinc continents, ha aconseguit arribar a ser el que és avui gràcies a un model de negoci que innova i renova constantment. Però a més, i potser el que pocs saben, és que un dels pilars del seu èxit és una infraestructura tecnològica basada en el Cloud Computing i el Big Data.
En un món obsessionat per la velocitat, la importància de la reducció del temps a l’hora de llançar un producte al mercat, és un dels avantatges competitius que més tenen en compte les empreses. Un dels punts més forts de Zara és, precisament, reduir el time to market de les seves col·leccions. És a dir, des de que es dissenyen i confeccionen en els seus tallers fins que arriben a les botigues, transcorre un interval molt més curt que el de qualsevol dels seus competidors.
La política d’atenció al client a Zara està molt enfocada a aquest procés. Els gerents i treballadors parlen constantment amb els clients per conèixer les seves preferències sobre les peces de la botiga i, en general, sobre allò que els agrada en moda. Observen i analitzen tots els dies les tendències i, d’aquesta forma, poden saber de primera mà el que es porta o no en cada moment. Però és gràcies al Cloud Computing que aquesta informació viatja gairebé en temps real des de les botigues als dissenyadors i especialistes de mercat mitjançant l’intercanvi de notes a través de les seves infraestructures TI.
Els dissenyadors traslladen el que demanen els clients a les noves col·leccions i d’aquesta forma, en tres setmanes, Zara és capaç de reposar la seva roba, enfront de la mitjana de nou mesos que triguen altres competidors. Un altre avantatge d’aquest sistema tan immediat és que s’estalvien costos d’emmagatzematge, ja que les botigues venen el que demana la gent en cada moment.