A principis del 2020, les empreses continuen invertint en solucions de mobilitat empresarial. Segons dades d’un estudi, el 57,53% dels enquestats augmentaran el pressupost per a noves solucions tecnològiques; el 32,88% mantindran les inversions; i el 9,59% disminuiran els diners invertits el 2019.
Els analistes de dades suggereixen que la tecnologia i la despesa en TI es veuran incrementades, fins i tot si té lloc una recessió econòmica. La mobilitat empresarial i la digitalització són essencials per a la supervivència de les organitzacions.
En quines solucions de mobilitat empresarial s’invertirà el 2020?
Pel 2020, la majoria dels enquestats planeja invertir en una varietat de solucions de mobilitat; el 21,33% invertirà en solucions en el núvol, el 17,33% ho farà en mobilitat, i el 13,33% en aplicacions mòbils. En aquest sentit, el 65,33% dels enquestats van informar sentir-se optimistes sobre l’estat de la mobilitat empresarial i la transformació digital.
Si bé aquest optimisme que envolta a la indústria és excel·lent, és cert que encara existeixen preocupacions per part de les empreses. Les majors inquietuds inclouen la ciberseguretat i la manca de recursos suficients per integrar adequadament les noves tecnologies.
Cloud Computing i ciberseguretat
A mesura que la força laboral es mobilitza ràpidament, la majoria de les empreses han començat a invertir en noves tecnologies. En particular, la migració al núvol segueix sent una prioritat per a les organitzacions, donat que el núvol és útil i accessible per a tots els tipus d’indústria i la seva capacitat per recopilar dades s’ha convertit en una eina essencial per a les empreses que desitgen mantenir-se al dia en el mercat competitiu d’avui. El núvol també és superior quant a flexibilitat i mobilitat, el qual és crucial juntament amb la creixent tendència dels teletreballadors i la col·laboració remota.
Segons l’estudi d’AiiA, la majoria de les empreses ja han migrat al núvol. El 33,33% dels enquestats han migrat a una solució de núvol públic, el 14,67% a una solució de núvol privat i el 28% a una solució de núvol híbrid. Al preguntar sobre el major repte en relació al Cloud Computing, el 46,67% dels enquestats va respondre que eren la seguretat i la privacitat; el 22,67% els costos; el 21,33% la pèrdua de control de dades; i el 9,33% “altres”.
El fet que la ciberseguretat sempre serà una prioritat número 1, es va reflectir en els resultats de l’estudi. No hi ha preguntes sobre per què les empreses prioritzarien mantenir les seves dades segures, especialment tenint en compte el fet que la ciberseguretat pot ser una de les iniciatives de mobilitat empresarial que consumeix més temps, ja que també inclou educar als empleats sobre ella.
Tot i que no és controvertit que la ciberseguretat sigui una prioritat per a qualsevol empresa, diversos analistes de dades van afirmar no creure que la seguretat i la privacitat hagin de ser les principals preocupacions de l’empresa quan es tracta de Cloud Computing. Així, el 77,33% dels enquestats va afirmar que l’estat de la seguretat mòbil empresarial està millorant, símbol de l’optimisme general que les persones senten amb respecte a la mobilitat empresarial i la transformació digital en general. Tanmateix, mantenir un sentit de precaució és una bona pràctica quan es tracta de ciberseguretat.
Gestió de mobilitat empresarial, gestió de dispositius mòbils i desenvolupament d’apps mòbils
La mobilitat empresarial ha recorregut un llarg camí en només uns pocs anys. Degut a que l’ús de dispositius mòbils per a finalitats relacionades amb el treball s’ha convertit en un fet, és imperatiu que les empreses trobin una forma de protegir les dades de l’empresa, així com donar suport a l’autonomia i la capacitat dels empleats per treballar de forma remota.
Malgrat els bons resultats en relació a les inversions en mobilitat durant el 2019, les empreses estan lluitant per avançar i continuar desenvolupant estratègies integrals de mobilitat per aquest any. Sembla que aquests tres factors (pressupost, temps / recursos / habilitats i desenvolupament d’una estratègia integral) van de la mà i estan interconnectats.
Sense el pressupost adequat, no hi ha recursos, el que, al final, vol dir que no hi ha estratègia. A banda del pressupost, els recursos i el desenvolupament real d’una estratègia integral de mobilitat, els resultats de l’estudi també mostren que, pel 25,93% dels enquestats, gestionar les expectatives és un altre gran repte per a les empreses quan es tracta de la mobilitat empresarial.
La dificultat de gestionar les expectatives sembla ser una conseqüència de no tenir una estratègia de mobilitat establerta el suficientment completa. Abans d’implementar una aplicació mòbil o invertir en noves tecnologies, l’estratègia d’una empresa no només ha de detallar exactament a què apunta aquella organització, sinó també què és realista i assolible.
La majoria de les empreses entenen que les apps mòbils poden oferir una varietat de beneficis pels usuaris, així com pel lloc de treball. De fet, una aplicació mòbil ben dissenyada té un gran potencial per reforçar la relació empresa-client i millorar la productivitat dels empleats.
En conclusió, degut a que la digitalització està succeint ràpidament i a que la mobilitat té la capacitat de transformar les formes en què opera una empresa, serà fonamental que les organitzacions prioritzin les iniciatives correctes i realitzin les inversions adients. Totes les companyies han d’estar operant en el núvol per aprofitar totes les oportunitats de mobilitat i aconsegueixen un progrés significatiu amb la transformació. El 2020, les empreses han de centrar-se en desenvolupar estratègies integrals per mobilitzar la seva força de treball.