Notícies

Som referents en Metodologia Agile a Espanya

Enreach 05/12/2023
Clock icon 3 min

La setmana passada vam tenir l’honor de ser presentats com a cas d’èxit de SmartWay al CAS 2023, la conferència més gran sobre agilitat a Espanya.

QUÈ ÉS L’AGILE?

Agile és la capacitat d’adaptar-se al canvi; és una mentalitat, és crear. Agile permet a les empreses enfrontar-se als entorns VUCA en què vivim. Va sorgir a la dècada de 2000 com un enfocament més flexible i col·laboratiu per a la gestió de projectes.

La seva popularització s’atribueix al Manifest Àgil, un conjunt de principis establerts per un grup de desenvolupadors de software el 2001. Persones com Jeff Sutherland, Ken Schwaber, Kent Beck i altres van apostar per un canvi cap a mètodes més àgils que valorin la comunicació directal’adaptabilitat i l’entrega contínua de versions operatives del software.

COM AJUDA ‘L’AGILITAT’ A LES EMPRESES?

En el mercat actual, on la capacitat d’adaptar-se ràpidament als canvis del mercat és clau per a la resiliència del negoci, l’adopció de l’Agilitat marca la diferència entre l’èxit i el fracàs.

Les organitzacions líders han d’adoptar metodologies innovadores que els permetin continuar diferenciant-se de la competència i aportant solucions diferenciadores.

Mentre que a l’estranger la cultura Agile està consolidada des de fa temps, a Espanya encara tenim un llarg camí a recórrer. Segons l’últim BACómetre de la consultora Business Agility Corporation, només el 20% de les empreses espanyoles utilitza aquesta metodologia per defecte.

Aquelles empreses que decideixen adoptar aquesta metodologia han de transformar-se completament:

  • En l’àmbit cultural, fomentant la col·laboració i l’autonomia.
  • En l’àmbit organitzatiu, tenint estructures més planes i horitzontals.
  • En l’àmbit empresarial, alineant Negoci amb Tecnologia (OKRs).
  • En l’àmbit de desenvolupament, augmentant la rapidesa i la freqüència en les entregues de millores del producte/servei.
  • En l’àmbit de relació amb el client, fent-los partícips i col·laborant de forma directa per als desenvolupaments.
  • En l’àmbit de gestió de producte, creant productes mínims viables (MVP) per obtenir retroalimentació primerenca.
  • En l’àmbit tecnològic, implementant eines col·laboratives i de gestió del treball àgils.
  • I en l’àmbit de mesura i mètriques, triant nous KPI per mesurar l’entrega de valor i la satisfacció del client.

PER QUÈ SOM REFERENTS EN AGILE?

Fa molts anys que Alejandro Vega, el nostre Scrum Master, i Alberto Arroyo, Consultor Àgil de SmartWay, impulsen la transformació cultural i digital a les nostres oficines de Barcelona.

Com a reconeixement a tota la feina que han fet, la setmana passada, Alberto va tenir l’oportunitat de presentar el nostre cas d’èxit als assistents del CAS 2023 i traçar pautes per a totes les empreses que busquin alinear tecnologia amb negoci sota un marc àgil.

La seva presentació es va centrar en com, en unificar la demanda i visualitzar el flux de treball, les empreses poden potenciar la comunicació transversal i oferir el millor producte als usuaris.

Posant el focus en els equips de treball hem aconseguit incorporar les necessitats dels nostres clients a les nostres solucions. Quin és el resultat? Ara som capaços de predir què necessiten els nostres usuarisi oferir un servei de major qualitat.

Alineat amb la nostra forma de treballar en Holocràcia, l’estructura d’organització horitzontal per excel·lència, SmartWay ens ha ajudat en l’alineament entre les metodologies àgils i l’organització amb la finalitat de continuar potenciant l’autogestió i l’autonomia als equips.


Des d’aquí donem les gràcies a tot el personal de SmartWay i especialment a Alberto, per l’ajuda que ens han brindat tots aquests anys i pels èxits que, sense ells, no hauríem pogut assolir.

Bell icon ¡Subcriu-te! Hearth icon Demana una demo